Autisme

Autisme is een aangeboren stoornis in de hersenen. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee.

Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analystisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

De meeste mensen zien de wereld als een film maar mensen met autisme zien de wereld eerder als een stapel losse foto’s, zij zien minder samenhang. Hierdoor kost het hen veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Ook snappen zij vaak niet goed wat andere mensen bedoelen of voelen.

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Elke dag opnieuw.

Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en een (lichte) verstandelijke beperking (LVB) maar ook mensen met een hoge intelligentie. Sommigen kunnen een behoorlijk zelfstandig  leven leiden, anderen hebben hun leven lang veel hulp nodig. Maar voor iedereen met autisme geldt dat het knap lastig is om te leven in een wereld die je niet begrijpt, en die jóu niet begrijpt. (Bron: NVA – Nederlands Vereniging voor Autisme/)

autisme

Wat kun je van mij verwachten?

Als je een vorm van autisme hebt dan is het van groot belang om te weten wat dat inhoudt en hoe je daar mee om kunt gaan.  Voor jou èn voor de mensen om je heen (ouders, school, werk, enz.). Het is goed om jouw eigen gebruiksaanwijzing te ontdekken en zeker ook van anderen met wie je te maken hebt.
Je kunt een beroep om me doen voor:

o     psycho educatie autisme (uitleg van – en leren omgaan met) autisme, aan jou en de mensen om je heen
o    
het maken van de vertaalslag wat dit voor jou betekent (en de mensen om je heen) en hoe je daarmee om kunt gaan