NLP

Wat is NLP?

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een communicatietechniek die vooral kijkt naar de wijze waarop we informatie opslaan en onze gedachten weergeven en welk effect dat heeft op ons gedrag.

NLP laat met behulp van concrete technieken zien hoe we mentaal, emotioneel en fysiek in balans komen en kunnen worden wie we willen zijn. NLP geeft het inzicht en het vermogen dat daarvoor nodig is.

Werken met NLP is opnieuw leren kijken naar je eigen wereld en naar die van anderen.
Als je verandering wilt, is het dus interessant om te weten wat je doet, wat je zegt, denkt en voelt als je praat, discussieert, adviezen of instructies geeft, boos wordt of ruzie maakt.

Je kunt leren over je overtuigingen, waarden, gedachteprocessen en lichaamstaal.
Dit alles kan je houding en je gedrag veranderen waarmee je het gewenste resultaat kunt bereiken.

Neuro Linguistisch Programmeren in een notendop:

Neuro:
Gedachten, gevoelens en gedrag volgen uit onze zintuiglijke waarnemingen en de manier waarop we die waarneming interpreteren.

Linguïstisch:
Of we nu iets denken of zeggen, als we onze waarnemingen (beeld, geluid, gevoel, reuk of smaak) willen weergeven, gebruiken we taal.

Programmeren:
Ieder mens heeft zijn eigen bewuste en onbewuste programma’s om de wereld om zich heen te interpreteren. Daarom is iedere beschrijving van wat gebeurt uniek en subjectief.
Wanneer die programma’s veranderen (omdat u die van uzelf verandert of die van anderen), dan veranderen beleving, gevoelens en gedrag.
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

“If you always do what you did, you always get what you got.”
Albert Einstein