Artikelen

De illusie van het gewonde kind

Over ons onvermogen om het branden te verdragen.

Victor Frankl, één van de grote denkers van de vorige eeuw en Auschwitz overlevende, hield aan zijn kamp verleden de volgende visie over: 

Om in het licht te kunnen leven moet je het branden verdragen.

Lees meer

Medische Wetenschap onderschrijft vijf gezondheidsvoordelen van hypnose

Het lijkt het werk van tovenaars en oplichters, maar hypnose kan wel degelijk een hele nuttige rol spelen bij het beschermen en bevorderen van de gezondheid. Bij medische hypnose gaat het niet om: “Je gaat nu heel slaperig worden…”. Dat is de hypnose die je gewend bent te zien in populaire optredens. Maar bij medische hypnose gaat het om een klinische procedure die gebruikt wordt in harmonie en in combinatie met andere therapieën en behandelingen.

Lees meer


Blijvend beter door hypnose

1 mei 2012

Hypnose kan succesvoller zijn dan medicatie bij kinderen met onverklaarbare chronische buikpijn. Uit recent onderzoek blijkt dat het positieve effect van een behandeling door de hypnotherapeut vier jaar later nog steeds aanhoudt. Is het tijd om onze scepsis ten aanzien van hypnose te laten varen?

‘Hypnose, dat is toch kwakzalverij? Hoezo ga je dat op kinderen uitvoeren? Waar haal je het lef vandaan?’ Allemaal reacties die kinderarts maag-, darm-, leverziekten prof. dr. Marc Benninga kreeg toen hij zich ging verdiepen in het gebruik van hypnotherapie bij onverklaarbare chronische buikpijn.

Lees meer